5.7.11

"Απολογιστική Συνέλευση Συλλόγου, 2011"

    
Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 4 Ιουλίου, στην αίθουσα της Λαογραφικής Εταιρείας Ν. Πέλλας, η Γενική Συνέλευση του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΒΑΡΟΣΙ» Έδεσσας.
        Μετά την τοποθέτηση του Προεδρείου σχετικά με τα πεπραγμένα και τις δράσεις του Συλλόγου ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των παρευρισκόμενων.
        Να σημειωθεί ότι το Δ.Σ. του Συλλόγου, είχε προσκαλέσει όλους τους Βουλευτές του νομού, τις τοπικές αρχές και τους φορείς που εμπλέκονται στο θέμα του Βαροσίου, τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου.
    Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν οι Βουλευτές κ. Γ.Καρασμάνης και κ. Β.Γιουματζίδης, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δ. Γιάννου ο επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης κ.Ι. Σόντρας και πολλοί συμπολίτες μας.
           Ανάμεσα σε άλλα η Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ε. Φράγκου, ανέφερε:

«Ο Σύλλογος μέσα από το ρόλο του και το σκοπό του, μέσα από μια διαδρομή δύσκολη, με τις αναγκαίες  συγκρούσεις αλλά και τις ουσιαστικές  συνεργασίες, φτάσαμε σε κάποια αποτελέσματα για τα όποια προφανώς και είμαστε ικανοποιημένοι, αλλά βρισκόμαστε ακόμα μακριά από το στόχο μας.
    Ανάμεσα λοιπόν στις προτεραιότητες του Συλλόγου είναι η προσπάθεια διευκόλυνσης των διαδικασιών πάντα με γνώμονα τη διάσωση και αποκατάσταση της συνοικίας.
      Στα πλαίσια αυτών των διεκδικήσεων:
·         καταφέραμε την έκδοση αδειών κατεδάφισης των ετοιμόρροπων.
·         συνεχίζουμε την προσπάθεια ένταξης συνολικά της συνοικίας στον Αναπτυξιακό Νόμο και όχι μόνο των επαγγελματικών χρήσεων. Διεκδικούμε δηλαδή, να δει η πολιτεία, όπως τον χαρακτηρισμό του Βαροσίου ως διατηρητέας και αυτοτελούς ενότητας και την ανάπλασή του στην πράξη, ως ενιαία αναπτυξιακή οντότητα.
·         Διεκδικούμε την επιδότηση για τα διατηρητέα από το ΥΠΠΟ, σύμφωνα με το άρθρο 48 του Ν. 3028/2002.
·         Καταφέραμε την άμεση πληροφόρηση από το ΥΠΕΚΑ ,για τη διαδικασία  της μεταφοράς Συντελεστή  Δόμησης.( Οι τελευταίες πληροφορίες είναι ότι έχει συγκροτηθεί επιτροπή στελεχών του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τον καθορισμό Ζωνών Υποδοχής σε κάθε Δήμο).
Συζητήθηκε επίσης η λειτουργία και η καθημερινότητα της συνοικίας.
   Τέθηκαν δηλαδή τα θέματα στάθμευσης και κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, η καθαριότητα και υγιεινή της συνοικίας, η αποκατάσταση φθορών και ζημιών στους κοινόχρηστους χώρους, ο φωτισμός, η ηχορύπανση, τα μέτρα ασφάλειας.
   Αναφέρθηκαν οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν τη χρονιά που πέρασε, οι συνεργασίες που αναπτύχθηκαν με άλλους Συλλόγους και φορείς και παρουσιάστηκε ο προγραμματισμός των δράσεων.
Εκτός από τις εκδηλώσεις που έχουν γίνει πλέον θεσμός στο ετήσιο ημερολόγιο της πόλης μας, προγραμματίζεται μεταξύ άλλων η διοργάνωση Ημερίδας με αφορμή την Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
     «Πιστεύουμε ότι αναπτύσσοντας όλα αυτά τα χρόνια αρκετές συνεργασίες αλλά και αποκτώντας εμπειρίες και γνώσεις, ωρίμασε η ιδέα της διοργάνωσης μιας Ημερίδας με θέμα: « Βαρόσι … μέχρι σήμερα».
      Στόχος μας η Ημερίδα να θεσμοθετηθεί και να διευρύνεται κάθε χρόνο.
      Θα περιλαμβάνει εκτός από το θεωρητικό πλαίσιο, και βιωματικές δράσεις, όπως επίσκεψη, παρατήρηση, συζήτηση σε έναν χώρο του Βαροσίου ή του Υπαίθριου Μουσείου Νερού με σκοπό την προστασία και ανάδειξη πολιτιστικής και βιομηχανικής κληρονομιάς».
       Τέλος συνοψίζοντας η Πρόεδρος και καλώντας τους παρευρισκόμενους σε διαρκή επικοινωνία και δράση, έστειλε το μήνυμα του Συλλόγου για την παραδοσιακή συνοικία της πόλης:
     «Το Βαρόσι αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας και της παράδοσής μας.  Στην προσπάθειά μας για την ανάδειξή του χρειαζόμαστε τους πάντες στο πλευρό μας χωρίς ανταγωνισμούς και διαγκωνισμούς.
      Από την ολοκλήρωσή του θα ωφεληθούμε όλοι, ιδιαίτερα όμως ο τόπος μας που τόσο αγαπάμε.
      Ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρουμε! 
      Άλλωστε.
     Ελπίδα σημαίνει, κάνω πράξη αυτό που σκέφτομαι και ονειρεύομαι».








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου