10.8.18

«Πύρινοι προβληματισμοί…» (Εφημερίδα Εδεσσαϊκή, 11-08-2018)


Ένα από τα σημαντικότερα θέματα της παραδοσιακής συνοικίας ΒΑΡΟΣΙ Έδεσσας, είναι η αντιπυρική προστασία της. Η τελευταία πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη γειτονιά, καθώς και τα αποτελέσματά της, επιβεβαιώνουν άλλη μια φορά τη σοβαρότητα και την επικινδυνότητα του θέματος.

Η αρχιτεκτονική τυπολογία και η εν γένει οργάνωση της συνοικίας με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για επιπλέον επαγρύπνηση σε θέματα πυρασφάλειας, πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών.

Ο Σύλλογός μας από την ίδρυσή του, συναισθανόμενος τη σοβαρότητα του θέματος, επιδιώκει τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την υπεύθυνη τήρηση του κανονισμού πυρασφάλειας της συνοικίας, προτείνοντας τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης, επισημαίνοντας παράλληλα αστοχίες και ολιγωρίες σχετικά με την επάρκεια των υποδομών.

Δήμος, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Εφορεία Αρχαιοτήτων, Σύλλογος ΒΑΡΟΣΙ, κάτοικοι, μέσα από τους ρόλους και τις αρμοδιότητες που αναλογούν στον καθένα μας, οφείλουμε και υποχρεούμαστε σε συνεργασία, έχοντας πάντοτε κατά νου, το πνεύμα και τη φιλοσοφία του ισχύοντος προεδρικού διατάγματος για το Βαρόσι. 

Προτάσεις πρόληψης που επαναλαμβάνουμε συνεχώς, ώστε να ελαχιστοποιηθεί οποιοσδήποτε κίνδυνος και να τονωθεί το αίσθημα ασφάλειας στην καθημερινότητα της συνοικίας, είναι η συστηματική αποκομιδή απορριμμάτων και εύφλεκτων υλικών, ο καθαρισμός ακατοίκητων κτιρίων και κοινόχρηστων οικοπέδων, ο συνεχής έλεγχος των πυροσβεστικών φωλιών και των κρουνών  πυρόσβεσης, η ανεμπόδιστη πρόσβαση στα  πυροσβεστικά οχήματα, η ύπαρξη μηχανισμού πυρανίχνευσης και πυροσβεστήρων στα κτίρια.

Συχνά όμως, διαπιστώνονται ανασταλτικοί παράγοντες, όπως ο ελλιπής συντονισμός των υπηρεσιών και η δύσκαμπτη μεταξύ τους συνεργασία, σε συνδυασμό με την έλλειψη παιδείας, που εκφράζεται και αποτυπώνεται στις αλόγιστες καταστροφές υποδομών. Οι εκκλήσεις μας προς τους υπεύθυνους για την αποκατάσταση, καθαρισμό και ενίσχυση των μέσων προστασίας, σε κάθε περίπτωση  παραμένουν προτεραιότητά μας.

Περνώντας από την πρόληψη στην αντιμετώπιση πυρκαγιάς στη συνοικία, τότε που όλα κρίνονται σε πρώτο χρόνο, τότε όλα εξαρτώνται από το βαθμό πρόληψης, ενημέρωσης και εγρήγορσης.  Από το αν υπάρχει πυροσβεστήρας στο κτίριο, αν το όχημα της πυροσβεστικής είναι σε άμεση ετοιμότητα, αν η πρόσβαση στον χώρο είναι απρόσκοπτη από οχήματα και ¨τσιμενταρισμένα κολωνάκια¨, αν οι κρουνοί δουλεύουν και έχουν νερό με επαρκή πίεση, αν οι πυροσβεστικές φωλιές είναι συντηρημένες, μέχρι το πόσο εκπαιδευμένοι είναι οι κάτοικοι της συνοικίας για να παρέμβουν άμεσα και να αποσοβήσουν τον κίνδυνο.
Καθεμιά από αυτές τις παραμέτρους και όλες μαζί, έχουν μείζονα σημασία για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση. Στην περίπτωση που κάτι δε λειτουργήσει σωστά, τότε μπορεί να χαθούν τα πάντα. Γι αυτό δικαιολογίες και ανεύθυνες συμπεριφορές δεν χωρούν.

Είναι ζήτημα, όχι μόνο πολιτειακής αβελτηρίας και ανοργανωσιάς, αλλά και μιας καταστροφικής νοοτροπίας στη μη τήρηση νόμων και κανόνων, που συνοδεύεται συχνά από εγωισμό και αδιαφορία.

Με αυτούς τους προβληματισμούς, αξιώνουμε σοβαρότητα για τη συνοικία μας το ΒΑΡΟΣΙ, ενώ παράλληλα δηλώνουμε παρόντες να στηρίξουμε κάθε συντονισμένη και συλλογική προσπάθεια, στην κατεύθυνση της προστασίας της.

Με τον τρόμο ακόμη νωπό από το πύρινο έγκλημα στην Αττική, αλλά και την αγωνία μας μετά την πρόσφατη πυρκαγιά στη συνοικία, σχεδιάζουμε εκτός των άλλων, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Έδεσσας, ενημέρωση και άσκηση πυρόσβεσης στη γειτονιά. 

Μπέττυ Φράγκου, Δημοτική Σύμβουλος - Πρόεδρος Συλλόγου Βαρόσι Έδεσσας







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου